Zorgverzekering 2017: vrijwillig eigen risico verdwenen?

Met een hoog vrijwillig eigen risico op je zorgverzekering kun je geld besparen. Als je geen zorg nodig hebt, loopt het bedrag op tot zo'n 300 euro per jaar. Het is niet verwonderlijk dat vooral gezonde mensen hun eigen risico verhogen. Volgens de NZa bedreigt dat de solidariteit tussen ziek en gezond. Heeft iedereen weer hetzelfde eigen risico in 2017?

Eigen risico en budgetpolis aas voor gezonde mensen

Een eerste aanzet is gegeven. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde deze week een onderzoek waaruit blijkt dat mensen met een hoog eigen risico of een budgetpolis verzekeraars méér geld opleveren, dan mensen met een gewone polis. Het zijn relatief gezonde mensen die weinig zorgkosten maken. Prettige klanten dus, voor de verzekeraar. Een open deur wellicht, maar wel één die nu bewezen is.

Niemand wordt geweigerd

Gaan zorgverzekeraars de fout in? Dat is maar de vraag. Volgens de wet mag een zorgverzekering niemand weigeren. In dit geval wordt niemand geweigerd. Mensen die sowieso zorg nodig hebben besluiten zelf om geen verhoogd eigen risico te kiezen. Zelfselectie heet dat.

Met budgetpolissen gebeurt hetzelfde. Alleen gezonde mensen hebben geen bezwaar tegen de beperkende voorwaarden van de budgetpolis. De 'goede klanten' blijven zo over.

Geen opzet van de zorgverzekering?

Is er sprake van kwade opzet? Zo eenvoudig kun je dat niet stellen. Verzekeringsmaatschappijen bieden meerdere zorgverzekeringen aan. Tel je de resultaten bij elkaar op, dan wordt het voordeel voor de verzekeraar weer teniet gedaan.

Anders gezegd: ook zorgverzekeraars hebben voor een goede bedrijfsvoering een correcte afspiegeling van gezond en niet-gezond nodig. Zonder goedkope zorgverzekering met hoog eigen risico wordt de klantenkring gemiddeld te ziek.

Wél verboden: bewust slechte voorwaarden

Anders wordt het wanneer zorgverzekeraars de polisdekking gebruiken om gezonde klanten te trekken. Bijvoorbeeld door bewust slecht uit vergelijkingen te komen als verzekeraar voor dure zorg. Als dat aangetoond wordt, dan is er geen sprake meer van zelfselectie, maar weloverwogen beleid om zieken te weren. De NZa heeft overigens geen harde bewijzen dat dit gebeurt.

Solidariteit verhoudt zich moeilijk met concurrentie

Uiteindelijk bepaalt de minister wat wel en niet mag. Ze balanceert daarbij op een smal koord. Enerzijds moeten we allemaal solidair zijn met elkaar; oud, jong, ziek en gezond. Anderzijds moet er ook iets te kiezen zijn. Als elke polis hetzelfde was, dan heeft een zorgverzekering vergelijken ook geen zin meer.

Een beslissing is dus moeilijk. Als jouw zorgverzekering goedkoop is omdat je alleen van een internetapotheek gebruik mag maken, je alleen per mail contact kunt hebben of als je polis simpelweg een hippe Engelse naam heeft, dan kun je dat ook uitleggen als risicoselectie.

Het is zeker niet gezegd dat het vrijwillig eigen risico verdwijnt. Maar de discussie is wel op gang gebracht. Na de zomer verschijnt een nieuw onderzoek van de NZa. Op basis daarvan zal de minister een besluit nemen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Maatwerk Financiële Dienstverlening maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie