Een hypothecaire lening aan je kind: ga niet verrekenen

Leen je een kind of een iemand anders geld uit voor de aankoop van een woning? Dan kun je de lasten van de lener verlichten door het niet-aftrekbare deel van de betaalde rente terug te schenken. Zo profiteren beide partijen van de lening. Ga je een dergelijke lening aan? Hou de rentebetaling en de schenking dan strikt gescheiden.

Voor de aftrekbaarheid van een lening maakt het niet uit of geld wordt uitgeleend door een bank of een particulier. Belangrijk is dat het geleende geld wordt besteed aan de eigen woning. Het moet in maximaal 30 jaar afgelost worden volgens een lineair of annuïtair schema. Voldoe je aan die eisen, dan mag de lener de hypotheekrente fiscaal aftrekken.

Hoe werkt het?
Stel dat je hebt afgesproken dat je dochter 3 procent rente gaat betalen over een lening van 50.000 euro. Jaarlijks is dat een bruto bedrag van 1.500 euro. Omdat de rente aftrekbaar is, heeft je dochter een belastingvoordeel van 600 euro. Als je de lening kostenneutraal wil maken, dan schenk je het overige bedrag van 900 euro belastingvrij terug aan je dochter.

Zo hou je zelf 1,2 procent rente (600 euro) over aan het uitgeleende vermogen en geniet je dochter een renteloze lening. In deze situatie betaalt de Belastingdienst de rente. Om misbruik te voorkomen kun je maximaal een marktconforme rente vragen.

Terugbetalen rente: vestzak, broekzak?
Ga je deze constructie aan? Let dan op dat je de rente en de schenking niet onderling verrekend in de terugbetaling. Voor de Belastingdienst is dan niet meer zichtbaar wat de werkelijke rentelasten zijn en welk bedrag er is geschonken. Als je bovenop de schenking van de rente nog meer wilt geven aan je kind, dan komt de jaarlijkse belastingvrije grens in beeld.

Leg de voorwaarden goed vast
Je hoeft een hypothecaire lening aan je kind of iemand anders sinds 2013 niet meer verplicht vooraf aan de Belastingdienst te melden. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet de lener zijn hypothecaire lening zelf doorgeven bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Heb je een hypotheek gesloten bij de bank? Dan zijn de gegevens daarover al bij de fiscus bekend.

Dat je niets hoeft door te geven, betekent niet dat je niets hoeft vast te leggen. Er moet een door beide partijen ondertekende leenovereenkomst zijn. Hoewel het gaat om je eigen kind, is het toch verstandig om duidelijke voorwaarden te stellen. Wat als je dochter de lening niet meer kan terugbetalen? Of als haar relatie stukloopt?

Zo'n leenovereenkomst kun je in samenspraak met een notaris opstellen. Dan heb je zekerheid over de fiscale aftrekbaarheid en voorkom je financiële conflicten met je kind. Wil je meer informatie? Vul onderstaand je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Maatwerk Financiële Dienstverlening maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie