Zes veelgestelde vragen over geld lenen

Geld lenen roept vaak de nodige vragen op, vooral over de voorwaarden en de mogelijkheden. Denk aan lenen bij persoonlijke situaties als een negatieve BKR-registratie, een laag inkomen of een tijdelijk contract. We nemen in deze blog zeven veelgestelde vragen over geld lenen door. Uiteraard inclusief de antwoorden! 

Hoeveel kan ik lenen?
Dit varieert per persoon en is afhankelijk van persoonlijke financiële omstandigheden. Denk aan je inkomen, eventuele eerder afgesloten leningen en je kredietwaardigheid. Ook de hoogte van de rente kan invloed hebben op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Dit heeft te maken met de verhouding tussen de kosten van de lening en je inkomen. Wil je direct weten wat in jouw situatie de mogelijkheden voor een lening zijn? Via de button ‘Lening afsluiten’ rechtsboven maak je eenvoudig en vrijblijvend een berekening.

Kan ik geld lenen met een negatieve BKR-registratie?
Geld lenen met een negatieve BKR-registratie is lastig, maar niet onmogelijk. Het BKR houdt kredieten van €250 of meer bij, evenals je betaalgedrag. Een negatieve registratie kan het lenen bemoeilijken, maar er zijn opties zoals een onderhandse lening of een lening via de Gemeentelijke Kredietbank bij financiële problemen. Bij sommige kredietverstrekkers kan je zelfs met een herstelde BKR-codering (code H) terecht​​.

Is een lening afsluiten mogelijk met een uitkering?
Het lenen van geld met een uitkering is afhankelijk van het type uitkering dat je ontvangt. Met een AOW-uitkering of pensioen is lenen vaak mogelijk, in tegenstelling tot bij een bijstandsuitkering. Met andere uitkeringen zoals WIA en WAO wordt er gekeken naar de stabiliteit van je situatie. Een Wajong-uitkering kan ook tot leenmogelijkheden leiden. Er zijn echter strikte voorwaarden en het is belangrijk om een lening te kiezen met maandlasten die passen bij je financiële situatie​​.

Kan ik zonder vast contract geld lenen?
Geld lenen zonder vast contract is mogelijk, maar banken stellen vaak extra voorwaarden omdat een vast contract meer zekerheid biedt over je inkomen. Ze kijken naar zaken zoals je inkomen, woonsituatie, en de fase van je uitzendcontract. Het is belangrijk om zorgvuldig je maandlasten te kiezen en te gaan voor de laagste rente om de lening betaalbaar te houden. Extra aflossen bij financiële meevallers is vaak mogelijk zonder extra kosten​​.

Wat moet je doen als ik voor een specifiek doel wil lenen?
Bij het lenen voor een specifiek doel, zoals de aanschaf van een auto, verbouwing of bruiloft, is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden die specifiek op dat doel van toepassing zijn. Het vergelijken en kiezen van de juiste lening voor je situatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt en dat de lening bij je financiële situatie past​​.

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet?
Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en rente. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent tijdens de totale looptijd van de lening. Die staat immers vast. Een doorlopend krediet is vaak flexibeler. Eenmaal afgeloste bedragen kan je weer opnemen als je het geld nodig hebt. Wel moet je bij een doorlopend krediet rekening houden met een variabele rente. Bij een stijgende rente loop je het risico op hogere maandlasten. Daarnaast ben je bij een doorlopend krediet minder zeker wanneer de lening is afgelost.

Wil je weten wat je in jouw situatie kan lenen? Via de button ‘Lening afsluiten’ rechtsboven maak je eenvoudig en vrijblijvend een berekening.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Maatwerk Financiële Dienstverlening maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie